Jest źródłem błonnika pokarmowego i łatwiej przyswajalnego glutenu. Zawiera cynk, miedź i selen, a także witaminy A, E i D.

Jest źródłem błonnika pokarmowego i łatwiej przyswajalnego glutenu. Zawiera cynk, miedź i selen, a także witaminy A, E i D.
Ziarna pszenicy dostarczają białka, witamin z grupy B, C i E, trochę tłuszczu. Jest w nich żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń.
Ma właściwości zasadotwórcze, pomaga odkwasić organizm. Nie zawiera glutenu. Zawiera witaminę E i dostarcza organizmowi krzemu, który odpowiada za mocne włosy i paznokcie, zdrowe stawy, ułatwia przemianę materii.
W 96% składa się z wody, dzięki czemu zawiera bardzo mało kalorii. Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu wraz z toksynami. Zawarte w nim sterole regulują poziom cholesterolu. Ogórki dodatkowo pozytywnie wpływają na ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Znakomite źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz karotenów, które działają antyoksydacyjnie. Posiada także cenne składniki mineralne, jak magnez, żelazo i potas. Ma bardzo niską wartość energetyczną, sprzyja odkwaszaniu organizmu, poprawie trawienia i przemiany materii.
Jest skarbnicą witaminy A, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, białka, błonnika i chlorofilu. Niskokaloryczny, a mimo tego zwiększa uczucie sytości. Pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu. Przyczynia się także do przyspieszenia metabolizmu i usuwania toksyn z organizmu.
Zawierają dużo niezbędnych witamin w tym witaminę C i witaminy z grupy B. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor. Pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi, regulacji pracy układu pokarmowego (w tym jelit) oraz usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo wpływają pozytywnie na stan naszych mięśni, skóry, wzrok oraz na redukcję stresu
Jest znakomitym źródłem witaminy młodości A, witaminy E oraz potasu i wapnia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga procesy trawienia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Zawiera także dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wpływa na regulację trawienia oraz naszą odporność i elastyczność skóry.
W cebuli kryją się witamina C, B6, kwas foliowy, biotyna oraz miedź i mangan. Zawiera także przeciwutleniacze i fitosterole. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność, przyspiesza detoksykację oraz pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi.
Błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Pozostawia uczucie sytości – w ten sposób pomaga kontrolować nadmierny apetyt. Dodatkowo przyspiesza eliminację toksyn i wspiera naturalny proces oczyszczania organizmu.
Zawiera dużo węglowodanów złożonych, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest też bogata w fosfor, witaminę B9, żelazo, cynk, magnez i potas. Działa wspomagająco w leczeniu cukrzycy – przyspiesza trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Podnosi odporność organizmu oraz pomaga obniżyć zawartość cholesterolu w organizmie.
Jest znakomitym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Jest znany z działania wpływającego na obniżenie poziomu cholesterolu, pomaga przeciwdziałać miażdżycy i w utrzymaniu stawów w dobrej kondycji. Wspiera przemianę materii.
Najważniejszymi składnikami są wapń, żelazo, magnez i potas, ale tahini zawiera także tłuszcze Omega-6, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Razem składniki te pomagają w pracy układu krążenia i zapobieganiu cukrzycy, wspierają zdrowie kości i obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Witaminki, witaminki najważniejszymi z nich między innymi są: A,C, E, B1, B2, B3,B6, K. Jak również cenne składniki mineralne jak magnez, wapń, żelazo, sód, potas, miedź, mangan, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten oraz kwasy: foliowy, szczawiowy, pantotenowy i biotynę. Hiszpańscy badacze udowodnili, że smażenie i duszenie pomidorów doprowadza do wzrostu nasycenia likopenu i innych witamin. Dlatego nie pozostaje nic jak jeść także pomidory przetworzone w postaci zup pomidorowych i sosów. Czy taka dieta nie brzmi pysznie.
Korzeń pietruszki jest bogaty w potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom, wykazuje także działania moczopędne. Badania naukowców pokazują, że dzięki zawartej w niej apigeninie może hamować wzrost i rozwój guzów nowotworowych.
Buraki są bogate w: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt i kwasu foliowego jak i zestawu witamin grupy B jak również witamin A i C. To dlatego buraki pomagają przy stresie, depresji, wzmacniają koncentrację, pomagają w zaburzeniach snu, obniżają ciśnienie krwi, regulują cholesterol. Dodatkowo zawierają dużo błonnika i zwiększają przemianę materii. Witamina B12 w nich zawarta łagodzi bóle kręgosłupa, korzonków nerwowych oraz zapobiega artretyzmowi.
Zawiera takie witaminy jak: witamina A, C, witaminę PP, kompleks witamin z grupy B jak również kwas foliowy, niemało wapnia, potas, cynk, magnez, fosfor i żelazo. Posiada właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn, pobudza przemianę materii jak również usuwa uboczne efekty przemiany materii, obniża ciśnienie tętnicze, polepsza pracę nerek i serca. Od starożytności uważa się go za doskonały środek uspokajający, a także za naturalny afrodyzjak.